Saç dökülmesi erkeklerde görüldüğü kadar kadınlarda da görülen genellikle hormonal düzensizlikler sonucu ortaya çıkan bir saç sorunudur. Günümüzde saç dökülmesi yaşı gittikçe genç yaşlara doğru gerilemektedir. Bu durumun yaşanmasında bir çok sebep bulunur, özellikle erkeklik hormonlarına bağlı olarak görülen bu tip dökülmelerin altta yatan sebepleri için için mutlaka doktora muayene olunmalıdır. Androgenetik alopesi'nin nedeni erkeklik hormonlarına bağlı olarak ailesel yatkınlık bulunan kadınlarda görülmesi daha fazla olasılıktır. Hormonal dökülme yaşayan bir çok kadın düzenli adet görür ve gebe kalmada sorun yaşamayabilir. Ancak bu normal durum sorun olmadığı anlamına gelmez. Genellikle saç dökülmesi yaşayan kadınlarda vücutta tüylenme, tedaviye cevap vermeyen sivilcelenme, adet düzensizliği, kilo verememe gibi şikayetleri var ise mutlaka mutlaka incelenmesi gerekir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi (AGA) tıptaki adıyla Androgenetik Alopesi nedeni erkeklik androjen hormonlarına duyarlı genetik eğilimi olan kadınlarda saç dökülmesi olduğunu göstermektedir. Bu tip saç dökülmesi her ne kadar 40 yaşlarında başlasa da 12 ile ergenlik çağı yaşlarında da başlayabilir. Buradaki önemli olan genetik yatkınlığı olan saç köklerinin androjen hormonlarına karşı karşı verdiği yanıtın artmış olmasından kaynaklanır.
Genetik Saç Dökülmesini Çeşitli Hastalıklarda Tetikleyebilir
Kadınlarda saç dökülmesi oluşmasının altında birçok sebep bulunabilir. Bu nedenler doktor muayenesi ile test sonuçlarına bakılarak anlaşılabilir. Genetik etkenler dışında kullanılan bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları, gebelik, menopoz gibi hormonlarda oluşan değişiklikler sebep olabilir. Özellikle doğum kontrol hapları içerisindeki estradiol hormonu vücutta östrojen artışı yaparak dökülmeleri tetikleyebilir. Saç dökülmesini tetikleyen erkeklik hormonu artışı gösteren belirtiler mutlaka takip edilmelidir. Kendinizde görülen bazı belirtiler tüylenme, genital bölgede şişlik ağrı gibi durumların altında polikistik over sendromu yani yumurtalıklarda kistler, tüylenme, adet düzensizliği ile seyreden belirtiler, cushing sendromu bu hastalıkta böbrek üstü bezinden aşırı salgılanan kortizon fazlalığı oluşması, troit hormonu düzensizliği ve böbrek üstü ve yumurtalıklarda tümör oluşması da androjen hormonu fazlalığına sebep olabilir. Bu nedenle saç dökülmesi tipinin başın hangi bölümlerinde oluştuğu incelenmelidir. Saç dökülmesi vertex seyrekliği ile eşil edebilecek vücutta tüylenme görülmesi, yüzde sivilceler çıkmaya başlaması, kilo artışı, adet düzensizliği gibi şikayetlerin altında yatan hastalıkların titizlikle ortaya çıkartılması önem taşır. Genel olarak bu saydığımız nedenler dışında stres hormonları, çinko biotin demir eksikliği, kemoterapi ilaçları gibi çeşitli ilaçlar, saçlara uygulanan ürünlerin içinde bulunan çeşitli kimyasal maddelerde saç dökülmelerine sebep olabilir.
Androgenetik ALopeside Ön Saç Çizgisi Belirgin Ancak Vertex Bölgesi Seyrektir
Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesini diğer ortaya çıkan dökülme tiplerinden ayıran bazı özellikler bulunur. Saçlarınızda genelde genç yaşlarda saçlarda incelme ve kolay saç kopmaları yaşanabilir. Özellikle başın üst orta bölgesindeki saçlarda incelmeler oluşması diğer bölgelere göre daha belirgin olur. Ön saç çizgisi genelde normaldir bazı vakalarda her iki yanda gerileme olduğu fark edilebilir. Zamanla yaş ilerlemesine bağlı olarak dökülmeler ilerlese de ön saç çizgisi belirginliğini korur. Öncelikle incelmiş, rengi açılmış, uzunluk ve kalite farklılıkları gösteren minyatüre olmuş saçlar erkek tipi saç dökülmesinin en belirgin özelliğidir. Bu tip saç dökülmesi yaşayan kadınlarda hormonal açıdan bakıldığında düzenli adet gördüğü ve gebe kalmada hiçbir sorun yaşamaz. Fakat AGA olan hastalarda geçmeyen sivilceler, tüylenme oluşması, kilo artışı zayıflayamama ile adet düzensizliği görüldüğünde bu durumun inceleme yapılması gerekir.
Saç Dökülmesini Başlıca Nedeni Kıl Köklerindeki DHT Aktivitesi Artışı
Androjen hormonları azda olsa kadınlarda bulunmaktadır ayı durum erkekler içinde belirli bir miktarda erkeklerde az da olsa östrojen hormonu vardır. Bu hormonal düzenin dengede tutulması için gereken biyolojik bir mekanizmadır. Kadınlarda androjen hormonları belirli bir düzeyde bulunması gerekir. Kadınlarda androjen aktivitesinin artış göstermesi bu hormonlar testosteron, androstenedion ile DHEA bunlardan testosteron hormonu 5 alfa redüktaz enzimi ile daha baskın hale dönüşmesini sağlayan DHT hormonuna dönüşür. Yapılan bilimsel araştırmalarda testosteron hormonunun saç foliküllerin de DHT hormonuna bu dönüşümü ve aktivitesi daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Köklerde dönüşen DHT hormonu Prostaglandin D2 artışına sebep olarak saç köklerini beslenmesi azaltarak saçların incelmesine zamanla minyatür olarak uzamayan saçlara sebep olduğu tespit edilmiştir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavisi Mümkün Ama Uzun Sürer
Bu tip saç ökülmesi sorunu yaşayan hastalarda, dökülen bölgelere uygulanan besleyici serumlar, mezoterapi, prp ya da minoxidil gibi ilaçlar saçların beslenmesini artırarak saçlarda kalite artışı ve dökülmelerde önleme sağlamaktadır. Bu gibi tedavilerin mevcut saçlarda kalite artışı, saç hacmi ile minyatür uzamayan tüylerde olumlu yönde etki gösterdiği çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Bu olumlu etki tedavi başladıktan sonra 6 ile 12 ay gibi bir sürede görülmesidir. Tedavi uygularken sabırlı olunmalı düzenli olarak biotin çinko içeren gıdalar tüketilmeli, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli sigara alkolden uzak durulmalı kullanılan losyon ya da ilaçlar düzenli periyotlar ile devam edilmelidir. Uygulanan bu tedaviler adet gören dönemde menopoz olmadan önceki zamanda kullanımı menopoz sonrasına kıyasla çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Önemli olarak ta bilinmesi gereken gebe ve gebe kalmayı düşünen kadınların bu tedavileri kullanmaması gerekir.