U
Uzman
Moderatör
- Mesajlar
- 126
- Tepkime puanı
- 3
Vücut yaralanmalarında en sık yaşanan kazaların başında diz ile ilgili sorunlar gelir. Gençlerde spor yaralanmaları oldukça fazladır. Bu duruma bağlı olarak en çok travmalara bağlı kıkırdak hasarları da görülür. Diyelim ki bir maç esnasında hastanın dizi döndü, çapraz bağı yırtılıp kıkırdağı koptu ve orada kıkırdak yok olmuş, dört santimetre kare kemik ortaya çıkmış. Bu gibi durumlarda yaptığımız teknik şöyledir. Bu kaza sonrası biyopsi yapıyoruz, ya hastanın yağ dokusundan, ya kemik iliğinden ya da dizlerin içinde bulunan sinovyum denilen yapıdan belirli bir miktar parça doku alıyoruz laboratuvara gönderiyoruz. Yapılan testlerde bu parçalardan mezenkimal kök hücreler ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu hücrelerden ihtiyaç duyulan kadar hücreler üretiliyor. Örneğin yaralanmada 6 santimetre kare için 50 milyon hücreye ihtiyaç duyulur. Laboratuvarda bu hücreleri üretirler. Sonra bu üretilen hücreleri özel bir zarın üzerine ekiyorlar. Ekimden sonra yaklaşık 3-4 hafta süre sonrasında laboratuvar sürecinden sonra bu zarar bize gelir. Hastayı ameliyata aldıktan sonra eklem bölgesini açıyoruz. Hasarlı bölgede ne kadar kıkırdak doku hasarı varsa bu bölgenin şablonunu çıkarıp ayarlama yapıyoruz. Sonra bize gönderilen zardan uygun şekilde kesip o bölgeye yapıştırıyoruz. Böylece bu işlemde sonra o bölgede yeni bir kıkırdak oluşmasını sağlıyoruz. Bu işlem yaklaşık ameliyathanede 45 dakika sürüyor. Bu operasyonda tam orjinal kıkırdak doku yapılmasa da orjinaline benzer kıkırdak oluşmasını sağlıyoruz.
Bu işlemde hastanın karnından 100-150 cc'lik yağ dokusu çekilir, sonra alınan bu yağ aynı seansta ameliyathanede kök hücreler ayrıştırılır. Ayrıştırma esnasında hiçbir enzim yada ilaç kullanmayız. Yağ dokusundan ayrıştırdığımız hücre konsantrasyonunu ameliyat etmeden direkt olarak hastanın diz içine enjeksiyon ile verilir. Bu yöntem diz dışında ayak bileği kıkırdak problemleri, kalça kıkırdak içinde kullanılabiliyor. Bu işlemde genel anestezi gerektirmez hasta operasyon sonrası hastaneden kalmasına gerek yoktur. İşlemden aynı gün 2 saat sonra hasta evine gönderilir. Genel iyileşme süresi 3 aydır.
Diz Kıkırdak Hasarlarında Hücre Konsantrasyon Uygulaması
Diz kıkırdak hasarlarında hastanın eskisi gibi yürümesini sağlayan kullanılan kök hücre tedavilerinden birdir. Yaş ilerledikçe dizdeki kıkırdak dokularda eskime görülür kıkırdağı tam bitmemiş ama %50-75 oranında kaybolmuş kişilerde hücre konsantrasyon uygulama tedavileri yapılır. Bu uygulama operasyonu şu şekilde yapılır;Bu işlemde hastanın karnından 100-150 cc'lik yağ dokusu çekilir, sonra alınan bu yağ aynı seansta ameliyathanede kök hücreler ayrıştırılır. Ayrıştırma esnasında hiçbir enzim yada ilaç kullanmayız. Yağ dokusundan ayrıştırdığımız hücre konsantrasyonunu ameliyat etmeden direkt olarak hastanın diz içine enjeksiyon ile verilir. Bu yöntem diz dışında ayak bileği kıkırdak problemleri, kalça kıkırdak içinde kullanılabiliyor. Bu işlemde genel anestezi gerektirmez hasta operasyon sonrası hastaneden kalmasına gerek yoktur. İşlemden aynı gün 2 saat sonra hasta evine gönderilir. Genel iyileşme süresi 3 aydır.
Kök Hücrede Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?
Uygulanan kök hücre tedavilerinde şu ana kadar 5 seneye kadar sonuçlar vardır. Hastaların bir çoğunda bu oran %80-85 hastada öncesin probleme göre iyi sonuçlar alındığı görülmüştür.Bu İşlem Kimlere Yapılır?
Yaş ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan kıkırdak doku bozulmasında kök hücre tedavisi uygulamak için bazı kurallar vardır.- Kişini yaşı 65'i aşmamalıdır.
- Dizinden menisküs ameliyatı geçirdiyse yüzde 50'si diz içinde kalmış olmalıdır.
- Vücut kitle index oranı 39'un altında olmalıdır.
- Bacak şekli yapısı aşırı derece bozulmamış olmalıdır.
- Eklem bölgesinde herhangi bir enfeksiyon rahatsızlığı geçirmemiş olmalıdır.